Днес е Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница. Тя се

...
Днес е Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница. Тя се
Коментари Харесай

Черешова задушница е! Отдаваме почит на починалите

Днес  е Черешова задушница, известна още като Спасовска задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите огромни панахиди в годината, отдадена на умрелите ни близки.

На този ден всеки християнин отдава респект на умрелите и се моли за опрощаване на греховете им. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.

Според църковното поверие след Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата старателно се моли през него да влязат умрелите с религия, защото по-късно той се затваря. С други думи, това е времето, в което околните на умрелия се грижат за неговата душа.

Всъщност става дума за така наречен Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се назовава Черешова задушница, защото това е най-популярният плод по това време на годината, който се раздава.



Ритуали 

- Още при започване на седмицата преди Задушница и най-късно в четвъртък би трябвало да се посети гробното място, да се почисти от бурени и боклуци, а паметната плоча да се измие от наслоената върху нея нечистотия и прахуляк. Прелива се с вода и вино под формата на кръст, палят се свещи.

- В петъчния ден, до пладне, е добре да сме се приготвили за ритуала на гробното място. За тази цел би трябвало да сме набавили всички артикули и да сме ги приготвили за разпределяне. Най-важното е измежду тях да участват жито – знак на Възкресението, самун в кръгла форма – знак на безначалието и безкрая на вселената, и алено вино – знак на благоденствието, истината и здравето, както и на пролятата кръв на Христос за нашето избавление от злото и гибелта. Към тях се прибавят и първите за сезона череши, а по избор - и дребни сладки.

- Дните петък и събота са отдадени на духовното излекуване, по тази причина през този интервал не би трябвало да се отдава изключително значение на плътта и тялото. Практики като пране, къпане и прочие е добре да се заобикалят. С други думи посветете тези дни на духовни диалози и мисли. Бъдете по-смирени и великодушни. 

Ако не можете да отидете на гробището

В този случай направете така наречен " суха литургия " за своите близки. До петък вечерта посетете църквата и запишете имена на умряли близки, купете 1 свещ. През нощта против Черешовата задушница имената ще престоят в олтара, а в събота сутринта свещениците ще възпламенят свещта и ще ги изчетат, измолвайки за тях помилван на греховете.

В събота сутринта вие също можете да присъствате на службата и след това да раздадете подавки с приготвените в тях артикули за " Бог да елементарни " на хората, които се намират в църквата, на свещеника, на клисарите, на другари и родственици.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР